okładka
okładka
strona główna w numerze kluby rowerowe kalendarium forum razem na rower galeria czytelników w następnym numerze regulaminy konkursów archiwum o nas redakcja reklama prenumerata sieć sprzedaży

skomentuj »
n.p.m.
partnerzy

trasymasy.pl

sportportal.pl

twojmedyk.pl

Reklama

pierwszy rower
strona główna >> 5/2017 >> Zakręcona książka kucharska

poradniki

Nim będzie za późno

Zapewne pamiętacie te chwile, gdy Wasz rower był zupełnie nowy.  Jego lśniący lakier jeszcze nie nosił śladów po przebytych... »

Kalejdoskop


Zakręcona książka kucharska

Izabela Dachtera-Walędziak
 
Pierwszy przepis z „Bike&Cook. Kulinarnego poradnika rowerzysty” przetestowałam, jak tylko książka ta trafiła w moje ręce. Szukałam pomysłu na obiad z gatunku „na szybko”, zatem na pierwszy ogień poszły naleśniki orkiszowe z farszem z mielonego mięsa indyka. Pycha! Zajadała się cała rodzina, łącznie z dziećmi, które dotąd znały naleśniki tylko w wersji „na słodko”. 
Potem już tylko cały wieczór przeglądałam i podczytywałam tę książkę kucharską i poradnik zdrowego żywienia w jednym. Co chwilę wzdychałam, rozpływając się nad kolejnymi, wcale nie tak trudnymi wyzwaniami kulinarnymi. Może i wstyd przyznać, ale zupełnie z oczu straciłam rowerzystę, nie myślałam, jak daleko zajadę na naleśnikach orkiszowych, tylko kombinowałam, co upichcić następnym razem. A że był weekend i późne śniadanie, stanęło na omlecie z warzywami i ciachu (pisownia oryginalna) morelowo-pistacjowym na deser. Oczywiście, że mi się chciało, bo prostota polecanych dań, a jednocześnie pewna ich finezyjność to dla mnie najważniejsza zaleta tej książki. Każdy przepis opatrzony jest informacjami o wartości kalorycznej porcji, zawartości białka, tłuszczu, węglowodanów i błonnika, zatem bez obaw: wiemy, co jemy! 
„Bike&Cook” to pierwszy wydany w Polsce poradnik kulinarny dla rowerzystów, zarówno – jak zapewniają autorzy – tych jeżdżących wyczynowo, jak i amatorów. Dodam od siebie, że nie tylko, bowiem to ciekawa pozycja dla każdego, kto po prostu chce zdrowo się odżywiać i szuka gotowych pomysłów, aby jeść smacznie, nienudno, a przy tym nie spędzać czasu w kuchni, kiedy… można pojeździć na rowerze. 
 
Więcej: czytaj w numerze „Rowertouru”
 
„Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty”. Tekst: Jagoda Podkowska, Marta Kekusz, Tomasz Kołodziejczyk. Fotografie: Agnieszka Murak. Wydawnictwo Filo, Warszawa 2017, ss. 290, cena: 49,99 zł
 

 



 

Parse error: syntax error, unexpected end of file, expecting variable (T_VARIABLE) or ${ (T_DOLLAR_OPEN_CURLY_BRACES) or {$ (T_CURLY_OPEN) in /home/kruszonaol/ftp/rowertour/panel/bbclone/var/access.php on line 164