okładka
okładka
strona główna w numerze kluby rowerowe kalendarium forum razem na rower galeria czytelników w następnym numerze regulaminy konkursów archiwum o nas redakcja reklama prenumerata sieć sprzedaży

skomentuj »
n.p.m.
partnerzy

trasymasy.pl

sportportal.pl

twojmedyk.pl

Reklama

pierwszy rower
strona główna >> 7/2015 >> Jak u mamy

poradniki

Nim będzie za późno

Zapewne pamiętacie te chwile, gdy Wasz rower był zupełnie nowy.  Jego lśniący lakier jeszcze nie nosił śladów po przebytych... »

Akademia sakwiarza >> kuchenki, garnki


Jak u mamy

Ewa Nowaczyk-Przybylak
Nic tak nie integruje na wyprawie rowerowej jak wspólne gotowanie
Sprzęt do przyrządzania posiłków w plenerze jest – tak jak dobry namiot i śpiwór – najbardziej podstawowym i niezbędnym elementem podróżnego ekwipunku. Wybór w sklepach turystycznych jest ogromny, trudno się na coś zdecydować. Jak więc znaleźć najlepszą dla siebie opcję? 
 
Gotowanie na wyprawie należy do najważniejszych i najbardziej podstawowych czynności. Czy można wyobrazić sobie poranek w górach lub innych dzikich ostępach – zwłaszcza, gdy nie jest ciepło – bez kubka gorącej herbaty? A wieczór po rozbiciu namiotu i wymagającym dniu bez pachnącej, gorącej i pożywnej kolacji? Poza tym nic bardziej nie integruje podczas wyjazdu niż wspólny posiłek.
Wybór sprzętu do gotowania w plenerze, oferowany w sklepach turystycznych, jest tak duży, że naprawdę trudno się w nim odnaleźć i wybrać najbardziej pasujące do nas rozwiązanie. Dlatego najlepiej poprosić o fachową pomoc sprzedawców, którzy – w dobrych sklepach – mają na ten temat dużą wiedzę, często opartą na własnym doświadczeniu, bo sami podróżują. Warto też zakupić sprzęt kuchenny właśnie w takich sklepach, gdyż jest to gwarancja, że ma odpowiednie atesty i jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia.
Uniwersalna, ekonomiczna i cięższa – bez niej żadna kuchnia nie istnieje. Do wyboru mamy jedno- (na gaz lub paliwo płynne) bądź wielopaliwowe. W tym drugim wypadku działanie kuchenki może się opierać na różnych paliwach płynnych ropopochodnych albo gaz i paliwa płynne traktuje się wymiennie. Zmiana rodzaju paliwa w tego typu maszynce pociąga za sobą konieczność zmiany dyszy. Do każdego paliwa jest przeznaczona inna dysza. 
Co wybrać? – To zależy od tego, dla ilu osób, jak i co gotujemy, a także jaki tryb podróżowania preferujemy. Zanim zaczniemy wybierać konkretny model, zastanówmy się, co najczęściej jemy podczas wyjazdów – zauważa Krzysztof Kapluk, kierownik turystycznego sklepu internetowego Woda Góry Las. 

Więcej: czytaj w numerze „Rowertouru”
 


Zdjęcie: Ewa Nowaczyk-Przybylak