okładka
okładka
strona główna w numerze kluby rowerowe kalendarium forum razem na rower galeria czytelników w następnym numerze archiwum o nas redakcja reklama prenumerata sieć sprzedaży

skomentuj »
n.p.m.
partnerzy

twojmedyk.pl

sportportal.pl

trasymasy.pl

Reklama

pierwszy rower
pierwszy rower
strona główna >> 8/2017 >> Mała czarna na rowerze

nowości

Elektryzujące urządzenie

Adapter Busch + Muller E-Werk służy do zasilania urządzeń elektronicznych (np. GPS, smartphone) energią dostarczaną z piasty z prądnicą. Gdy... »

Ciuszki pod spód

Accent pokazał dwie damskie „potówki”: koszulki Elene Lady w wersji z krótkim lub długim rękawem zostały wykonane z... »

Restrap: Torba podsiodłowa Restrap (14 litrów)

Pochodząca z Wielkiej Brytanii (a dokładnie z Yorkshire, czym dumnie się chwali) rodzinna firma, w swych przeznaczonych do bikepackingu torbach... »

Basama: Basama Sakpak uprząż + drybag (19 litrów)

Drugi w tym numerze zestaw do bikepackingu pochodzi z Czech i składa się z dwóch osobno sprzedawanych produktów: mocowanej do... »

poradniki

Szosą w teren

Rowery typu gravel właśnie przeżywają swoje pięć minut. Będąc swoistą wariacją na temat roweru szosowego i przełajowego, mają być... »

Styl życia >> kawa i kolarstwo


Mała czarna na rowerze

Piotr Ejsmont
Kawiarnia rowerowa we Włoszech
Bez kawy jest sennie i leniwie. Na rowerze rozruch trwa długo. Kolarz nie ma takiej bystrości, by omijać przeszkody albo pilnować rywali. Po kawie od razu jedzie mu się sprawniej, decyzje przychodzą w mig, wyścig układa się w głowie sensowniej. 
 
Rowerzyści już dawno odkryli pozytywne działanie kawy. Cudowne połączenie tego napoju i dwóch kółek trwa już ponad 100 lat, czyli od czasu upowszechnienia się roweru. Jest to związek trwały i wzajemny, a do tego rozwojowy. Nigdy kolarze nie wyrzekali się kawy, tak jak nigdy producenci kawy i ekspresów do kawy nie rezygnowali z traktowania kolarzy ze specjalną uwagą. Tylko niektórzy zawistnicy patrzyli na ten związek podejrzliwie.
Czym bowiem jest kawa? Tutaj należy się czytelnikom krótkie wprowadzenie, bez którego nie pojedziemy. Uzyskuje się ją z wysuszonych i wyprażonych pestek owoców krzewów kawowca. To, co w nich wyjątkowe, to zawartość kofeiny – alkaloidu o działaniu pobudzającym. Zmielone ziarna kawy namacza się wrzącą wodą i tak powstaje uwielbiany napój. Jak sporządzić kawę? Niezbędne urządzenia to młynek, jeśli nie kupuje się kawy mielonej, oraz ekspres do kawy. Jest wiele sposobów mielenia i parzenia kawy. Wybór zależy od wielkości spożycia, doświadczenia i indywidualnych upodobań. Co innego, gdy robimy kawę dla całej rowerowej drużyny, co innego, gdy zaspokajamy tylko swoje potrzeby. Obowiązuje jednak kilka zasad, które dla domowego baristy powinny być takim samym abecadłem, jak zasady używania przerzutki w rowerze. 
Reguły wymagają, by kawę mielić na bieżąco. Zmielona, a nie zaparzona kawa przechowywana w pojemniku młynka po 20-30 minutach traci na jakości, ponieważ ulega procesom utleniania. Zapas zmielonej kawy można przesypać do puszki i trzymać w lodówce. Porcja zmielonej kawy potrzebnej do sporządzenia jednego espresso to 5,5-8 gramów. 
 
Więcej: czytaj w numerze „Rowertouru”
 
 


Zdjęcie: Piotr Ejsmont