okładka
okładka
strona główna w numerze kluby rowerowe kalendarium forum razem na rower galeria czytelników w następnym numerze archiwum o nas redakcja reklama prenumerata sieć sprzedaży
pierwszy rower
skomentuj »
n.p.m.
partnerzy

centrumrowerowe.pl

znajkraj.pl

trasymasy.pl

sportportal.pl

Reklama

pierwszy rower
strona główna >> 8/2017 >> Mała czarna na rowerze

nowości

Lusterko bez wibracji

Sehen to ciekawe rozwiązanie dla miejskich cyklistów. Montowane do ramki okularów minilusterko pozwala zawsze wiedzieć, co dzieje... »

Widoczna kamizelka

Próbowaliście kiedyś pokonać 100 kilometrów w kamizelce odblaskowej? Niektóre modele sprzedawane w marketach potrafią po... »

Bateria współdzielona

Australijczycy z firmy Knog postanowili przedefiniować sposób patrzenia na kwestię oświetlenia i dystrybucji energii. Ich nowy produkt pod... »

Opony na zielono

Opona rowerowa składa się z wielu różnych materiałów, jednak bieżnik jest w całości wykonany z gumy i stanowi od 70 do 80... »

Przyczepka z piórowymi resorami

Nowość w przyczepkach Qeridoo! Kidgoo, najmłodsze „dziecko” niemieckiego producenta, to przyczepka oparta na zawieszeniu zbudowanym z... »

Nerki wracają do łask

Nieodzowny atrybut każdego handlarza na bazarze w latach 90., czyli tak zwana torebka nerka, wraca do łask – producenci przygotowują modne i... »

poradniki

Mała dziura, wielki problem

Złapać gumę, kapcia lub po prostu przebić oponę. Niezależnie od nazwy skutek jest ten sam – przymusowa przerwa na naprawę. Załatanie... »

Nie daj się słocie

Jak przetrwać jesień i zimę na rowerze? Praktyczna zasada, którą kierują się doświadczeni cykliści, brzmi: na rower ubierajcie się w... »

Styl życia >> kawa i kolarstwo


Mała czarna na rowerze

Piotr Ejsmont
Kawiarnia rowerowa we Włoszech
Bez kawy jest sennie i leniwie. Na rowerze rozruch trwa długo. Kolarz nie ma takiej bystrości, by omijać przeszkody albo pilnować rywali. Po kawie od razu jedzie mu się sprawniej, decyzje przychodzą w mig, wyścig układa się w głowie sensowniej. 
 
Rowerzyści już dawno odkryli pozytywne działanie kawy. Cudowne połączenie tego napoju i dwóch kółek trwa już ponad 100 lat, czyli od czasu upowszechnienia się roweru. Jest to związek trwały i wzajemny, a do tego rozwojowy. Nigdy kolarze nie wyrzekali się kawy, tak jak nigdy producenci kawy i ekspresów do kawy nie rezygnowali z traktowania kolarzy ze specjalną uwagą. Tylko niektórzy zawistnicy patrzyli na ten związek podejrzliwie.
Czym bowiem jest kawa? Tutaj należy się czytelnikom krótkie wprowadzenie, bez którego nie pojedziemy. Uzyskuje się ją z wysuszonych i wyprażonych pestek owoców krzewów kawowca. To, co w nich wyjątkowe, to zawartość kofeiny – alkaloidu o działaniu pobudzającym. Zmielone ziarna kawy namacza się wrzącą wodą i tak powstaje uwielbiany napój. Jak sporządzić kawę? Niezbędne urządzenia to młynek, jeśli nie kupuje się kawy mielonej, oraz ekspres do kawy. Jest wiele sposobów mielenia i parzenia kawy. Wybór zależy od wielkości spożycia, doświadczenia i indywidualnych upodobań. Co innego, gdy robimy kawę dla całej rowerowej drużyny, co innego, gdy zaspokajamy tylko swoje potrzeby. Obowiązuje jednak kilka zasad, które dla domowego baristy powinny być takim samym abecadłem, jak zasady używania przerzutki w rowerze. 
Reguły wymagają, by kawę mielić na bieżąco. Zmielona, a nie zaparzona kawa przechowywana w pojemniku młynka po 20-30 minutach traci na jakości, ponieważ ulega procesom utleniania. Zapas zmielonej kawy można przesypać do puszki i trzymać w lodówce. Porcja zmielonej kawy potrzebnej do sporządzenia jednego espresso to 5,5-8 gramów. 
 
Więcej: czytaj w numerze „Rowertouru”
 
 


Zdjęcie: Piotr Ejsmont